woensdag 15 december 2010

SPREZZATURA

Uit het jury-rapport over Henk Hofland. (P.C.Hooftprijs)

'Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke toestand gepeild.'

Sprezzatura: Prachtig woord, maar wie weet dit zonder woordenboek?

2 opmerkingen:

  1. het klinkt Italiaans maar is het niet. Wij hebben wel 'disprezzo' wat minachten betekent. En 'apprezzare' is natuurlijk waarderen. De stam is 'prezzo', prijs, en als je nu een 's' of 'dis' voor een woord zet, krijgt het woord de betekenis van 'er iets af doen', 'teniet doen'. Jij en ik, die geen LatijnS hebben gehad, doen zo leuke ontdekkingen (= scoperte, wat komt van coperte = bedekkingen). Vorige week een preek over zaaien, 'seminare'. Opeens werd me iets duidelijk: seminarium.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sprezzatura: de kunst van de versimpeling, van de schijnbare achteloosheid, van de elegantie. Deze term uit de Italiaanse Renaissance geeft uiting aan de houding waarmee elke hoveling zich diende te presenteren. Hij moest alles uitmuntend beheersen: dansen, zingen, dichten, schilderen, schrijven, boksen en beeldhouwen, maar vooral niet laten zien hoeveel moeite het kost.

    BeantwoordenVerwijderen